Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczek drożdżowy wielkanocny
Kroki postępowania
Ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Miskę (o średnicy18-20cm) odwrócić do góry dnem i obłożyć ją dokładnie folią aluminiową. 3/4 ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości palca (można też zrobić wałeczki). Układać je od dna miski wzdłuż, następnie kolejnymi przeplatać raz pod spodem a raz na zewnątrz (jak w tradycyjnym koszyczku wiklinowym)
![Krok 1 - Koszyczek drożdżowy wielkanocny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/koszyczek-drozdzowy-wielkanocny1-2.jpg)
![Krok 2 - Koszyczek drożdżowy wielkanocny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/koszyczek-drozdzowy-wielkanocny2-2.jpg)
Pałąk smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto w tej samej temperaturze
![Krok 3 - Koszyczek drożdżowy wielkanocny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/koszyczek-drozdzowy-wielkanocny3-2.jpg)
![Krok 4 - Koszyczek drożdżowy wielkanocny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/koszyczek-drozdzowy-wielkanocny0-2.jpg)