Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie curry
1/2 kg mielonego,
jajko,
1/2 łyżeczki curry,
mała cebula,
3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Mięso wymieszać z jajkiem, curry, posiekaną cebulką, bułką tartą, szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Formować kotleciki, usmażyć na rumiano.
SOS:
łyżka oleju,
3 bardzo dojrzałe i mięsiste pomidory,
1/2szkl. bulionu drobiowego z kostki,
1/2 łyżeczki curry w proszku,
4 łyżki gęstej śmietany,
sól, pieprz.
Pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, curry, chwilę pogotować. Wlać śmietanę, wymieszać, ale już nie gotować. Doprawić. Włożyć na chwilę kotlety do sosu, by smaki się połączyły.