Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe inaczej
Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca,rozłożyć , nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur.
Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę.
Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera,przykryć drugą częścią kotleta.
Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli , do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.
Podajemy na przykład z frytkami.