Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krem dyniowy na ostro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 500 g
cebula 1 szt
papryczka chili 1 szt
śmietana 18% słodka 50 ml
oliwa 2 łyzki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
imbir świeży 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowy na ostro

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

W garnku rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.

Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką.

Przesmażamy ok. 5 minut.

Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).

Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.

Odstawiamy z palnika , dodajemy śmietanę słodką , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.

Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym ).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 19.11.2013 19:55
Za samą kolorystykę 5+
nogawkuchni 19.11.2013 16:38
Genialny krem,wygląda przepysznie i z pewnością świetnie smakuje, zdecydowanie coś dla mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak