Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kremówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ciasto francuskie 1 opakowanie

Budyń

żółtko jajek 2 sztuki
mleko 2% 750 ml
mąka ziemniaczana 4 bardzo czubate łyżki
cukier 4 czubate łyżki
zapach waniliowy

śmietana

śmietana 30% 300 ml
cukier puder 3 łyżeczki
cukier waniliowy
cukier puder do posypania

Porada

Pamiętajmy o nacięciu górnej części ciasta przed nałożeniem na śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, nakłuć , piec ok. 25 minut w 200-220 C.
Ostudzić , podzielić na dwie równe części.
Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką.
Mieszaninę wlać do mleka , gotować 3 minuty mieszając.
Kremówkę ubić , dodać przesiany cukier puder i cukier waniliowy.
Przestudzony budyń wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć bitą śmietaną.
Drugą część ciasta dobrze jest naciąć na 8 kwadratów i tak wyłożyć na śmietanę. Łatwiej potem kroić.
Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.04.2016 22:18
Dobre ciasto.
noninka77 01.04.2016 20:32
Pyszności :)
Adamorek 01.04.2016 18:35
kremówki są najlepsze
Madzai 01.04.2016 16:40
Pyszny pomysł :)
Renata9 01.04.2016 13:57
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak