Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kaszą gryczaną i cukinią
4,5 szklanki mleka
4,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka cukru
farsz;
1 mała cukinia
300 g kaszy gryczanej w woreczkach
1 cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie
natka pietruszki
ser żółty
olej do smażenia
Z podanych składników miksujemy ciasto na nalesniki .Odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki.
Na rozgrzanym oleju smazymy pokrojoną w kosteczkę cebulę .Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę . Dodajemy do cebuli. Miedzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kasze, odcedzamy. Gdy cukinia zmięknie dodajemy kasze i pokrojone suszone pomidory .Mieszamy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
Na upieczone naleśniki nakładamy porcje farszu.
Zwijamy w kształt krokieta. Układamy na blaszce wyłożonej posmarowaną folią aluminiową .Na każdy krokiet kładziemy pasek żółtego sera i listek natki pietruszki. Zapiekamy w temp.175 stopni przez 25 minut.