Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z makiem
KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zmielony mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto.
KROK 2. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.
KROK 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (pieczenie góra-dół).
* Suchy mak możemy zmielić samodzielnie lub kupić już zmielony.
** Jajko oraz masło powinny być schłodzone.
Życzę smacznego! :)