Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Masło siekamy i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.
Dzielimy na 2 części – jedna mniejsza , druga większa.
Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód kruszymy palcami zmrożoną większą częśc ciasta,
Pieczemy ok. 15 minut / 190C
Masa:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Wsypujemy suchy budyń i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
cienkim strumieniem wlewamy olej.
Na podpieczony, zimny spód, wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy rabarbar.
Na wierch kruszymy ( grubsze kawałki ) drugą częśc ciasta.
Pieczemy w 190 st. C, 30 – 40 minut.