Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jabłkowe ciasto z lekka budyniową pianką
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (lub zbliżonych) wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą porcję ciasta, lekko ją przyciskamy dłonią do dna blaszki. Spód podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i powoli dolewamy olej nie na małych obrotach miksera.
Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy równo pianę. Jabłka myjemy, obieramy lub nie i kroimy w plasterki, które gęsto układamy obok siebie na pianie. (Jabłka można delikatnie wcisnąć w piankę). Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.