Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE MOTYLKI
Kroki postępowania
Zmiksować masło z cukrem na lekką kremową masę.Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, całość wymieszać.Przesiać połowę mąki do miski i zmieszać z masą.Dodać resztę mąki i zagnieść szybko ciasto. Ciasto zwinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać ciasteczka za pomocą wykrawaczki w kształcie motyla.
![Krok 1 - KRUCHE MOTYLKI foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-motylki10-2.jpg)
Odstawić ciasteczka do wystygnięcia.
![Krok 2 - KRUCHE MOTYLKI foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-motylki11-2.jpg)
500g cukru pudru przesiać do miski dodać 2 białka jajek i łyżeczkę soku z cytryny, następnie ubić.Jeśli lukier jest za gęsty dodać kroplę soku cytrynowego.Lukier jest gotowy gdy tworzy sztywny stożek.
Lukier dzielimy na trzy części i barwimy dowolnymi barwnikami spożywczymi.
Gęstszym lukrem obrysowujemy krawędzie ciastka.
![Krok 3 - KRUCHE MOTYLKI foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-motylki12-2.jpg)
Ozdabiamy cukiereczkami i odstawiamy na 4 godz.do wyschnięcia
![Krok 4 - KRUCHE MOTYLKI foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-motylki9-2.jpg)