Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cacciatore (po myśliwsku)
W tym czasie oczyścić paprykę i pokroić paseczki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć 5 min, dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Smażyć jeszcze 3-4 min, aż będzie złocista. Cebula ma się rozumieć. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i smażyć 1-2 min, wlać wino. Zagotować, stale mieszając i dodać pomidory, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Wsypać rozmaryn i oregano i włożyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut, raz po raz mieszając.
Sprawdzić, czy mięso jest miękkie – jeżeli nie, przykryć i dusić jeszcze 10 min – po czym wyłożyć na półmisek. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, gotować go bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku i polać mięso. Podawać od razu.
Można sobie darować wykładanie na półmisek, bo z doświadczenia wiem, że panowie rzucają się na największe kawałki. Ja podaję zawsze z makaronem tagliatelle - na każdym talerzu układając makaron i obok całą, choć w dwóch kawałkach pierś, polewając obficie sosem.