Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak \"nabity w butelkę\" w ziołach
To nie jest trudne! Nie trzeba się wcale napracować ,a efekt daje satysfakcję !
SPRÓBUJ KONIECZNIE !
1. Całego kurczaka umyj i osusz.
2. Nasmaruj mięsko mieszanką ziół : majeranek, rozmaryn ( radzę dać mniej niż innych, ponieważ ma bardzo intensywny aromat), tymianek oraz sól, pieprz. Mieszanka powinna otulać całego kurczaka. Nie zapomnij wsypać ją, również do środka.
3. Kurczaczka nabij na butelkę piwka. Z butelki trzeba wcześniej usunąć etykiety i odlać około 1/3 części dla siebie :)
4. \"Nabijaka\" wstaw do nagrzanego piekarnika około 1h - 1 h 15 minut w temperaturze 180 stopni. Radzę, aby ostatnie 10 - 15 minut zwiększyć temperaturę, kurczak będzie złocisty i chrupiący.
Co ważne! W trakcie pieczenia polewam kurczaka piwem, aby był jeszcze bardziej soczysty.
Smacznego!