Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym
Kroki postępowania
Do garnka wrzuc grubo pokrojona papryke, sok z ananasa i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj na papke. Dodaj kawalki ananasa z puszki, anyzek, paste tamaring, ocet, cukier.Gotuj na malym ogniu przez 20 minut, az sos zgestnieje.
![Krok 1 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-w-chrupiacej-skorce-z-sosem-slodkokwasnym1-2.jpg)
Pokroj filet z kurczaka w wieksza kostke. Obtocz w mace kukurydzianej.
Do miski z maka wlej wode sodowa i zwykla wode. Dodaj szczypte soli.Wymieszaj, aby powstala gladka masa. Obtoczonego w mace kurczaka, przenies do miski z gladka masa, a nastepnie wrzyc na patelke z rozgrzanym olejem. Piecz przez 6 minut, przewracajac w polowie smazenia. Nie wrzucaj wiecej niz 8 kawalkow za jednym razem. Trzymaj w cieplym piekarniku i zabierz sie za przygottowanie ryzu.
![Krok 2 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-w-chrupiacej-skorce-z-sosem-slodkokwasnym3-2.jpg)
Przesun ryz, aby zrobic miejsce na jajko wczesniej wymieszane z olejem sezamowym. Jak sie lekko zacznie scinac, delikatnie wymieszaj jajko widelcem i nastepnie wymieszaj z jajkiem.
![Krok 3 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-w-chrupiacej-skorce-z-sosem-slodkokwasnym2-2.jpg)
![Krok 4 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-w-chrupiacej-skorce-z-sosem-slodkokwasnym0-2.jpg)