Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lasagne a\'la Basia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lasagne ok. 8 płatów
mięsa mielonego drobiowego 20 dag
mięsa mielonego wieprzowego 20 dag
papryki czerwonej 0,5
papryki żółtej 0,5
papryki zielonej 0,5
pomidory świeże 2
pomidory z puszki
pieczarek 30 dag
cebula
ząbki czosnku 2
śmietana 18-procentowa
żółty ser
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Opcjonalnie:
koncentrat pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne a\'la Basia

Płaty lasagne zagotować w osolonej wodzie, ale nie gotować do miękkości. Mięsa mielone połączyć, wrzucić na dużą patelnię na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, rozdrobnić, przesmażyć. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do osobnego rondelka na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę, umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki, przesmażyć razem, dopóki papryka nieco nie zmięknie, dodać do mięsa. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, wrzucić na rozgrzane masło, chwilę podusić, dodać do mięsa i papryki, przesmażyć razem. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do mięsa, wrzucić także pomidory z puszki, wszystko zamieszać, zagotować, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystkie zioła i wszystkie przyprawy - ilość według uznania, można także dodać jeszcze czosnek granulowany albo rozmaryn. Gotować, dopóki sos nieco nie zgęstnieje. Jeżeli jest za mało pomidorowy :) dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z przegotowaną wodą. W wysokim wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na zmianę płat lasagne i farsz tak, aby na spodzie i na górze znajdował się płat lasagne. Następnie na wierzch wyłożyć duże opakowanie śmietanki 18% rozsmarować tak, aby przykryła dokładnie całą powierzchnię i posypać dużą ilością startego żółtego sera. Piec przykryte przez około 40 minut w temperaturze 180 st., na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia, odkryć naczynie, aby ser się ładnie zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 13.09.2011 17:42
super
ronald88 01.08.2011 09:36
super
jola1512 03.04.2011 21:14
pycha
Tika4444 03.02.2011 08:45
Lasagne Basi wygląda smacznie;)
wolochski 25.01.2011 20:05
super
romanrafal
romanrafal 20.12.2010 17:51
musi być dobra
Emilia22 12.11.2010 15:21
i bez zdjęcia ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak