Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15
SPOSOB PRZYGOTOWANIA:
1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. W małej misce łączymy rozmaryn z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry warzyw z obu stron.
2. Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Warzywa grillujemy z obu stron i przedkładamy na talerz.
3. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy zioła prowansalskie. Przekładamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Energicznie je rozdrabniamy. Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gdy mięso się usmaży, wlewamy passatę pomidorową, mieszamy całość i smażymy do odparowania wody.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Układamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją cienką warstwą dipu śmietanowego. Kolejne warstwy lasagne to: grillowane warzywa, mięso mielone w sosie, makaron, dip śmietanowy, plastry sera gouda. Układamy warstwy, aż naczynie będzie wypełnione. Na górze układamy warstwę sera gouda.
5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po 30 minutach lasagne posypujemy tartym serem jantar i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
SPOSÓB PODANIA:
Lasagne można podać bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.