Przepis i sposób przygotowania na: Lekki tort śmietankowo – kakaowy
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy
( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).
Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem.
Pieczemy 30 minut w 180C.
Zostawiamy do wystudzenia.
Kroimy na 3 blaty.
śmietany rozdzielamy na 2 równe części.
Cukier puder rozdzielamy na 2 równe części.
fixy dzielimy po 2 do każdej masy.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem.
Ubijamy na sztywno.
Masa kakaowa :
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.
Ubijamy na sztywno.
Całośc:
Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą.
Pierwszy smarujemy masą śmietankową
Delikatnie wygładzamy.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy masą kakaową,
Przykrywamy kolejnym blatem.
Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.
Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.