Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane ciasto z owocami i kremem jabłkowym
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Śliwki przekroić na połowę, wypestkować i obrać ze skórki. Dodać do jabłek i wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej. Owoce wyłożyć na wierzch przygotowanego ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić na połowę.
Krem jabłkowy: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w garnku. Posypać cukrem i podlać wodą. Dusić pod przykryciem 10 minut. Proszek budyniowy starannie połączyć z mlekiem i żółtkami. Dodać do gotujących jabłek. Ponownie zagotować, cały czas mieszając.
Ostudzoną masę jabłkową utrzeć na gładki krem z masłem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto.
Lukier pomarańczowy: z pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do niego cukier puder i wymieszać. Jeśli chcielibyśmy uzyskać gęstszą konsystencję lukru, należy dodać więcej cukru pudru. Lukier rozprowadzić po wierzchu ciasta.