Przepis i sposób przygotowania na: Lunch box na bogato
Sałatka grecka:
1 opakowanie sera mozarella w kulkach
1 małe opakowanie mix sałat
Garść pomidorków koktajlowych mini
1 mała czerwona cebulka
Pęczek rzodkiewek
Dressing:
1 mały czosnek
Łyżeczka natki pietruszki
Łyżka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 lyżeczki cukru
Szczypta soli i pieprzu
Wędlina z kurczaka w galarecie:
3 piersi z kurczaka
2 łyżki natki pietruszki
1 całe jajko
3 łyżki żelatyny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub swojego ulubionego mixu przypraw wedle uznania
Przygotowanie:
Mięso zmielić na drobne oczka, dodać pokrojona pietruszkę, żelatynę, przyprawy, wbić jajko, wymieszać. Całość włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze uformować mięso w kształcie rolady, mięso musi ścisłe przylegać do folii i musi być dobrze zawiązane żeby galaretka nie wypłynęła na zewnątrz. Następnie włożyć do formy keksówki i do piekarnika góra dół 180 stopni na 40 min. Najlepiej kroić na następny dzień.
Koktajl z truskawek i jogurtu naturalnego:
Do tego zupka z dyni hokkaido gotowana na bulionie z warzyw z mlekiem kokosowym, ostrą i słodką papryka oraz świeżo startym imbir.