Przepis i sposób przygotowania na: MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ
Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron “opije się” trochę smakiem sosu.