Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaghetti z kurkami, wędzonym łososiem i kremowym sosem parmezanowym.
1) Pozbyć się zanieczyszczeń z grzybów (kurek).
2) Zagotować wodę na makaron, posolić.
3) Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej roślinny.
4) Wrzucić ząbek czosnku oraz kurki.
5) Dusić, dopóki kurki nie puszczą wody. Można je delikatnie posolić (uważać, żeby nie przesolić!).
6) Gdy woda się zagotuje, wrzucić makaron.
7) Gdy nasze kurki nam dojdą, wrzucić rozdrobnione wcześniej dłońmi plastry łososia wędzonego. Chwilę podsmażyć.
8) Dodać śmietankę 30% i połowę parmezanu lub innego tartego twardego sera. Zamieszać. Potrzymać chwilę na ogniu aż do zgęstnienia. Tak powstanie sos.
9) Wrzucić ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, do sosu.
10) Posypać drugą połową sera, jeszcze raz wszystko zamieszać.
11) I gotowe - można podawać!