Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurczakiem, ogórkiem i pieprzem cytrynowym, DS XVIII odc. 25
Kilka składników wystarczy, aby przygotować łatwe, a jednocześnie pyszne danie! Jeśli często zastanawiacie się, co zrobić na szybki obiad to moja propozycja na makaron z kurczakiem jest właśnie dla Was.
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól kamienną i gotujemy makaron penne według instrukcji na opakowaniu.
Cebule i czosnek kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy masło. Następnie smażymy cebulę i czosnek. Przyprawiamy oregano Prymat.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy je na patelnię i podlewamy winem. Całość doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym Prymat.
Wszystko podgrzewamy aż odparuje wino. Ogórka kroimy na małe kawałki. Na patelnię wlewamy śmietankę i wrzucamy pokrojonego ogórka. Na koniec dodajemy ser gorgonzola.
Odcedzamy ugotowany makaron i przekładamy go na patelnię. Gotowe danie podajemy ze skórką z cytryny, zieloną pietruszką oraz pestkami słonecznika.