Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10
1. Czosnek rozgniatamy bokiem noża i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszamy do zeszklenia.
3. Na patelnię wrzucamy kurki i po chwili smażenia dodajemy musztardę pomidorową.
4. Gdy kurki się smażą, kroimy oliwki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy całość.
5. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Po minucie dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy sos.
6. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
7. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.
8. Na dużych oczkach tarki trzemy ser wędzony.
9. Odcedzony makaron wsypujemy do sosu i doprawiamy przyprawą do dań z makaronu. Dokładnie mieszamy i smażymy całość jeszcze minutę na małym ogniu.
10. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.
Sposób podania:
Makaron w grzybowym sosie podajemy w głębokim talerzu. Danie dekorujemy serem i listkami bazylii.