Makaron gotować 8 minut w dużej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. Marchew obrać, umyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sitku. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, podsmażyć (nie rumienić). Dodać pieczarki i marchewkę, smażyć razem kilka minut. Wlać do rondla 1/3 szklanki wody, wrzucić kukurydzę, pokrojone pomidory, dodać przecier pomidorowy. Gotować 3 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron odcedzić i osączyć. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, makaron zwinąć w gniazdka i układać obok siebie. Na każdym gniazdku położyć porcję warzywnego sosu. Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszanką zalać makaron. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, zapiekać około 20 min. Ser zetrzeć na tarce. Po ok. 10 min pieczenia posypać zapiekankę wiórkami sera, piec jeszcze 10 min. Zapiekać w naczyniu szklanym.