Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło kroimy na drobne kawałki i ucieramy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Ciągle miksując na wysokich obrotach, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąką z proszkiem, a następnie śmietanę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie, ale deliktanie mieszamy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.
Masa makowa:
Orzechy drobno siekamy.
Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Ponieważ mielenie maku zajmuje nieco więcej czasu, powinniśmy to zrobić przed przygotowaniem ciasta.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto.
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia środek ciasta może się lekko unieść, ale nie martwcie się, po wyciągnięciu z piekarnika wróci do normy :)
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę.
Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników.
Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.