Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec królewski
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy masę makową:
Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
2. Następnie przygotowujemy ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.
Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
3. Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)