Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec w kształcie tortu
Przygotowanie masy makowej Mak trzeba pomielić wsypać do miski dodać cukier i margarynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy mak ma być dosyć rzadki.Następnie dodajemy bakalie ,aromat ,bułkę tartą lekko studzimy .Jak trochę przestygnie dodajemy 1 jajko mieszamy. Masa ma byc nie za gęsta ale nie za rzadka wtedy albo dolewamy jeszcze trochę wody albo dodajemy bułki tartej. Przygotowanie ciasta drozdzowegohttp://www.doradcasmaku.pl/przepis/257338/makowiec-po-mojemu.html
Wyrosnięte ciasto dajemy na stolnicę formujemy i jeszcze czekamy az podrosnie .Następnie wałkujemy prostokąt 30/40 cm .Na ciasto wykładamy masę makową,wyrównujemy.Ciasto zwijamy w roladę,Formujemy z rolady koło kładziemy na blachę,Łączymy ze sobą koncówki. Makowiec smarujemy delikatnie wodą robimy nacięcia na makowcu.Zakładamy brzeg tortownicy i chwilę czekamy az makowiec trochę podrosnie. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut 175 st POLECAM