Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy torcik z roladkami
1. Rolada: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.
2. Żelka malinowa: Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy aby galaretka się rozpuściła. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki.
3. Roladę rozwijamy. Nakładamy zimną, lekko stężoną żelkę. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki. Stężoną roladę kroimy w plasterki.
4. Masa malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie ubijamy kremówkę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Stopniowo dodajemy ser przy tym ubijając. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy.
5. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową. Dno i boki tortownicy wykładamy roladkami. 4 roladki odkładamy do dekoracji. Masę przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Dekoracja: Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy. Dekorujemy odłożonymi roladkami, listkami melisy i malinami.
Gotowe!