Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowy sernik
ser twarogowy 15 dag
mandarynki 1 puszka
żelatyna 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1/2 łyżeczki
śmietanka 15 ml
Z mąki, płatków, masła, jajka, skórki z pomarańczy, soli zrobić ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na dwa placki. Ciasto włożyć do formy i wstawić do piekarnika i piec 20 minut, ostudzić. Mandarynki osączyć, a syrop zachować, połączyć z serem, skórką pomarańczową, wymieszać na masę. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Żelatynę wymieszać w 50 ml zimnej wody i wlać do 50 ml wrzątku i mieszać do rozpuszczenia się. Przestudzić żelatynę, dodać do masy serowej i wymieszać. Placek jeden pokruszyć na drobno. Drugi przełożyć do tortownicy. Posypać pokruszonym plackiem. Położyć mandarynki. Nałożyć masę serową, wstawić na godzinę do lodówki. Posypać resztą pokruszonego placka.