Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki
Kroki postępowania
Do misy robota wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
![Krok 1 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki1-2.jpg)
Wbić jajko i żółtko, roztrzepać. Masło rozpuścić i wlać letnie do misy.
![Krok 2 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki2-2.jpg)
Na koniec wsypać mąkę i 2 szczypty soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
![Krok 3 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki3-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić.
![Krok 4 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki4-2.jpg)
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do napuszenia.
![Krok 5 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Maślane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/maslane-buleczki6-2.jpg)