Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek fistaszkowy
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, cukier puder,masło, śmietanę i żółtka) umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto do połączenia składników. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozłożyć równomiernie na blaszce, będzie go dość sporo, więc można kawałek odłożyć i uformować ozdobne boki (w formie wałeczków).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok 20 minut, tak by ciasto się ładnie zrumieniło. Ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.
Przygotowanym kremem posmarować kruchy spód.
Orzeszkami wysypać równomiernie posmarowany kremem mazurek. Na orzeszki kleksami wyłożyć ostudzoną mleczną czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)