Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kokosowy
Kroki postępowania
Masło utrzyj z cukrem na puch, można mikserem. Dodaj mąki, wbij jajko, wyrabiaj rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Z ciasta odłóż ok. 160 g na dekorację. Resztę wywałkuj niezbyt cienko na kwadrat o bokach ok. 22-23 cm. Z pozostałej części wywałkuj boki w formie długich rolek. Oblep nimi boki ciasta. Na boki można też wykroić kwiatki (foremką) i listki (wykroiłam nożykiem). Spód ponakłuwaj widelcem.
![Krok 1 - Mazurek kokosowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-kokosowy1-2.jpg)
Ciasto piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 minut. Zostaw do ostudzenia.
![Krok 2 - Mazurek kokosowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-kokosowy2-2.jpg)
Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż krem (sposób przygotowania: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-krem-kokosowy-351191). Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej i jak lekko przestygnie polej ciasto.
Ciasto można też udekorować kulkami kokosowymi, wiórkami kokosowymi i płatkami róż (niejadalne).
![Krok 3 - Mazurek kokosowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-kokosowy3-2.jpg)