Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek - \"Wesolego Alleluja\"
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i piec ok 40 min w temp.p. 170\'C. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.
MASA:
Masę kajmakową wyciągnąć z puszek i podgrzać na piecu by się rozpuściła. (3-5min)
Taką lepką i klejącą masę nanieść na pierwszą część biszkopta. Drugą częścią biszkopta przykryć i posmarować wierzch powidłami śliwkowymi.
DEKORACJA:
Do dagracji użyć posypki kolorowej, posypki kokosowej, rodzynek, migdałów , czekolady białej - polewy ( wcześniej podgrzać by się rozpuściła i nanieść odpowiedni wzorek ), kiwi oraz galaretkę. Ja użyłam okrągłej galaretki w kolorze czerwonym (wiśniowa) oraz białej (2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki wrzącej przegotowanej wody i 200ml. mleka oraz 2 łyżeczki cukru). Okrągłą, drobną galaretkę można uzyskać dzięki odbijaniu z plasterka galaretki kółek za pomocą rurki. Smacznego !!