Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Miechunka z żurawiną w syropie cytrynowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miechunka 100 g
żurawina suszona 2 łyżki
woda zimna 1,5 szkl.
cukier kryształ 1,5 szkl.
cytryna 1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Miechunka z żurawiną w syropie cytrynowym

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę z cukrem.
Krok 1 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
2
Z cytryny dotrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Krok 2 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
3
Dodać do syropu.
Krok 3 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
4
Owoce miechunki oderwać od osłaniających łusek i przekroić na połówki lub ćwiartki nie rozcinając do końca.
Krok 4 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
5
Włożyć ostrożnie do syropu i gotować na minimalnym płomieniu ok.20 minut.
Krok 5 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
6
Dodać kandyzowaną żurawinę i pozostawić na gazie do czasu, aż spęcznieje.
Krok 6 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
7
Owoce ostrożnie odsączyć z syropu i przełożyć do słoiczka.
Krok 7 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
8
Pozostały syrop ogrzewać na sporym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje, a przy okazji nabierze miodowej barwy.
Krok 8 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto
9
Zredukowanym syropem dopełnić słoik, szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry. Pozostawić do przestygnięcia, po czy odwrócić.
Krok 9 - Miechunka  z żurawiną w syropie cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 09.10.2015 15:10
świetna propozycja
2milutka 08.10.2015 17:13
ooo jaki super pomysł!
olkaaa 08.10.2015 12:57
Brzmi ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak