Przepis i sposób przygotowania na: migdałowe odwracane ciasto z morelami
Kroki postępowania
Morele umyć i przekroić na pół. Pestek nie wyrzucać. Połówki moreli ułożyć na dnie naczynia przekrojoną częścią w dół. Ilość użytych moreli zależy od ich wielkości.
![Krok 1 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami1-2.jpg)
![Krok 2 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami2-2.jpg)
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
![Krok 3 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami3-2.jpg)
Ciasto: masło utrzeć mikserem z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, wciąż ubijając oraz jądra pestek moreli - nadadzą im migdałowy smak. (Dorosły człowiek może bezpiecznie zjeść dziennie 15-17 jąder pestek moreli.)
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Pomału dodawać partiami mąkę do ciasta, miksując na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia składników.
![Krok 4 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami4-2.jpg)
![Krok 5 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami5-2.jpg)
Odczekać 15 minut po wyjęciu z piekarnika.
![Krok 6 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami6-2.jpg)
Jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ciasto jest pyszne, smacznego!
:)
![Krok 7 - migdałowe odwracane ciasto z morelami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/migdalowe-odwracane-ciasto-z-morelami7-2.jpg)