Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi
Kroki postępowania
-Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
![Krok 1 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mini-szarlotki-z-chipsami-jablkowymi1-2.jpg)
-Wyjmować z foremek po lekkim przestudzeniu.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować chipsami z jabłek mocując je przy pomocy konfitury.
![Krok 2 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mini-szarlotki-z-chipsami-jablkowymi2-2.jpg)
Umyte jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C. /lepiej z termo obiegiem/ i suszyć jabłka ok.3-4 godz. Jabłka można posypać cynamonem.
![Krok 3 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mini-szarlotki-z-chipsami-jablkowymi3-2.jpg)
![Krok 4 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mini-szarlotki-z-chipsami-jablkowymi4-2.jpg)
![Krok 5 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mini-szarlotki-z-chipsami-jablkowymi0-2.jpg)