Przepis i sposób przygotowania na: Mini torciki jabłkowe w czekoladzie
Kroki postępowania
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wetrzeć w nią ziarenka wanilii.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, następnie dodawać kolejno żółtka. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową rozlać w kokilki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z foremek, Delikatnie oderwać folię. Biszkopty przekroić na pół.
• 5 twardych i słodkich jabłek
• 2 łyżki masła
• sok z 1 cytryny
• 1 ½ galaretki cytrynowej
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i na nim prażyć jabłka, aż puszczą sok i odparują, Gdy już się prawie całe rozpadną wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Kokilki ponownie wyłożyć folią aluminiową, tak by wystawała ponad brzegi. Ułożyć w foremce biszkopt, na niego jabłka i ponownie biszkopt. Wstawić do lodówki by masa stężała.
• 300 gorzkiej czekolady
• 200 g śmietanki kremówki
• 1 łyżka cukru pudru
• cynamon
• jabłko
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 prostokątów o takich wymiarach by ich krótszy bok było o 1 cm dłuższy niż wysokość torcików, a długość drugiego boku była równa z obwodem torcików.
Gdy już czekolada stwardnieje, delikatnie ściągnąć papier.
Wszystkie desery oprószyć cynamonem. Udekorować jabłkiem. Podawać :)