Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w sosie cytrynowo-czosnkowym
Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, dodać sok z cytryny, oliwę i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosem natrzeć mintaja i schłodzić go w lodówce przez 1 godzinę.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim rybę, obłożyć ją gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową. Mintaja piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut.
Sałatka:
Sałatę porwać na strzępy, pomidorki pokroić w połówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :)