Przepis i sposób przygotowania na: Morelowe muffiny z kuskusem
1. Suszone morele przełóż do rondelka i wlej tyle wody, aby zanurzyć w całości owoce.
2. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15minut.
3. Odcedź (zachowaj wodę!) i zmiel w blenderze na puree.
4. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj do tego wody z moreli (będzie miał miły morelowy posmak).
5. W misce od miksera dokładnie wymieszaj jaja i cukier.
6. Dodaj 2 szklanki ugotowanego kuskusa, mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszaj jednak nie za długo.
Pamiętaj, aby kuskus był lekko przesuszony, nie może jeszcze parować, inaczej wyjdzie zakalec!
7. Dodaj purée z moreli (zostawiając 1/4 szklanki na przystrojenie muffinów).
8. Wypełnij foremki do muffinów do samej góry (muffiny rosną bardzo mało).
9. Piecz 20minut w temperaturze 175°C (347°F). W przypadku małych foremek, przy większych - piecz około 30minut. Zawsze jednak sprawdź czy muffinki są już upieczone w środku. Jednak te babeczki są dość wilgotne, więc sposób z wykałaczką może tu nie zadziałać.
Krem:
1. Wymieszaj jogurt (1 duże opakowanie) z miodem.
2. Przełóż krem do szprycy albo nakładaj łyżeczką na upieczone i ostudzone muffiny.
Posypka:
1. Posyp resztką kuskusa wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!