Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z dynią, marchewką i jabłkami
Dynię ugotować na gęsty mus, a marchew zetrzeć na tarce.
Jogurt, jajka, olej, sól, cukier brązowy i waniliowy zmiksować blenderem wraz ze startą marchewką i kawałkami upieczonej dyni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka po obraniu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do musu dyniowo-marchewkowego powoli wsypywać mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Wsypać orzechy i kostki jabłek, dobrze połączyć.
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy się upiekły - wbić patyczek w babeczkę i jeśli po wyjęciu patyczka jest on suchy tzn. że babeczki są upieczone a jeśli jest obklejony ciastem podpiec jeszcze kilka minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Można także lukrem przykleić połówki orzechów na wierzchu. Z tej porcji otrzyma się 36 muffinek z blachy na 12 sztuk. Orzechy w babeczkach są chrupiące a ciasto słodkie z wyczuwalną kwaskowatością jabłka. Super te smaki do siebie pasują.