Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mulligatawny.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak skrzydełka 1 kg
marchew 2 szt
seler korzeń 0,5 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pietruszka zielona 3 łyżki
kminek Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mulligatawny.

Kroki postępowania

1
To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza.
WYKONANIE:
Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać.
Wszystkie przyprawy zmielić w młynku
Krok 1 - Mulligatawny. foto
2
Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra.
Krok 2 - Mulligatawny. foto
3
Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo wywar.
Krok 3 - Mulligatawny. foto
4
Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.
Krok 4 - Mulligatawny. foto
5
Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje.
Polecam, tę prostą i smaczną zupę.
Krok 5 - Mulligatawny. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 09.12.2013 15:04
pycha taka zupka , lubię z kurczakiem
stef 01.12.2013 22:58
Fajna ostra zupka.
Beata999 01.12.2013 20:07
Prosta i ciekawa zupa. Smak na pewno interesujący.W moim przypadku muszę dozować ostre przyprawy.
Ania321 01.12.2013 18:49
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak