Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek gotowany
Murzynek gotowany - skąd ta nazwa? Już tłumaczę - w przepisie na początku gotujemy margarynę z wodą, a potem do jeszcze ciepłej masy dodajemy kakao i cukier. Taka jest baza na to ciasto!
Kroki postępowania
Rozpuścić margarynę z połową szklanki wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
![Krok 1 - Murzynek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-gotowany1-2.jpg)
![Krok 2 - Murzynek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-gotowany2-2.jpg)
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
![Krok 3 - Murzynek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-gotowany3-2.jpg)
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.
![Krok 4 - Murzynek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-gotowany4-2.jpg)
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
![Krok 5 - Murzynek gotowany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-gotowany0-2.jpg)