Przepis i sposób przygotowania na: Musaka - greckie wspomnienie
Kroki postępowania
Końcówki należy odkroić a całość wzdłuż na 1 - 1 , 2 cm plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy bakłażana z obu stron.
UWAGA! Bakłażan pochłonie tyle oliwy z oliwek ile tylko nalejemy na patelnię, dlatego nie przesadzamy z ilością aby nie był zbyt tłusty.
Po smażeniu odkładamy na papier aby oddał nadmiar oliwy z oliwek, którą pochłonął podczas smażenia.
![Krok 1 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie1-2.jpg)
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodajemy przecier pomidorowy (ja użyłam takiego własnej roboty) i sok pomidorowy. Gotujemy aż do odparowania nadmiaru wody. Sos powinien mieć konsystencję sosu bolognese.
Pod koniec wszystko doprawiamy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zmielone goździki, cynamon ziele angielskie i boukovo.
Pewnie zastanawiacie się się co to jest boukovo? To płatki z suszonej ostrej papryki Ja przywiozłam ta przyprawę z Grecji ale można bez problemu zrobić ja samemu. Przyprawa jest pyszna i nadaje się do zup, wędlin, mięs i zapiekanek wszelkiego rodzaju. Warto więc zrobić jej więcej. A oto mój sposób na nią:
2kg suszonej ostrej papryki (polecam suszenie na niciach w miejscu dobrze oświetlonym światłem słonecznym oraz dobrze wietrzonym.) Po około 2 - 2,5 miesiąca papryki powinny być już dobrze ususzone. Jeśli na początku zastanawialiście się po co aż 2kg to powiem wam, że do kolejnego suszenia spokojne je zużyjecie. Po ususzeniu wycinamy łodyżki z papryk, resztę wrzucamy do woreczka foliowego (wraz z nasionami) i łamiemy na małe płatki. Taką przyprawę powinno się przechowywać w hermetycznie zamykanym słoiczku.
![Krok 2 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie2-2.jpg)
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i prażymy ją przez 1-2 minuty ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mąką zacznie wydawać specyficzny miły zapach gdy będzie już gotowa, pilnujmy jednak by nie zmieniła zbytnio koloru.
Następnie powoli dolewamy mleka (warto skorzystać z trzepaczki w tym etapie by nie zrobiły się gródki). wlewamy całe mleko aż do rozpuszczenia. Wbijamy dwa żółtka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pod koniec doprawiamy:
sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
![Krok 3 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie3-2.jpg)
Na dno naczynia wykładamy bakłażana. Układamy tak aby powstała w miarę równa warstwa.
![Krok 4 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie4-2.jpg)
Aby było równomiernie rozprowadzone potrząsamy naczyniem aby każdy zakamarek był wypełniony.
![Krok 5 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie5-2.jpg)
Również staramy się go równo rozprowadzić.
![Krok 6 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie6-2.jpg)
Całość wstawiamy do piekarnika 180 stopni celsjusza, 45minut, termoobieg (termoobieg wyłączamy na ostatnie 5 minut).
Skąd będziemy wiedzieć, że Musaka jest gotowa? Mięsko i jego zalewa powinno widocznie bulgotać pod beszamelem a ser na wierzchu powinien być zarumieniony.
Ps. Musaka łatwo się kroi i porcjuje po wystygnięciu. Można ją później podgrzać albo od razu zapiekać w osobnych mniejszych naczyniach.
SMACZNEGO :)
![Krok 7 - Musaka - greckie wspomnienie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka-greckie-wspomnienie7-2.jpg)