Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe prezenciki
40 dag mąki kukurydzianej
10 dag mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mleko
1/4 łyżeczki sody
Sałatka do paczuszek:
Kawałek kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 filet z piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
1 łyżka oleju
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu pikantnego
wykonanie:
Przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą mieszamy z solą i sodą nasucho, dodajemy jajka, olej i 1 szklankę wody oraz mleko które wlewamy tak na wyczucie bo ma nam powstać z tego troszkę gęstsze ciasto jak na tradycyjne naleśniki, wszystko ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Smażymy naleśniki na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni.
Mięso z kurczaka posypujemy przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą, następnie smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W misce przygotowujemy nadzienie, kapustę( ja pozbierałam resztki z dwóch główek i miałam może tak około 1/2 kg)szatkujemy jak na surówkę dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulę pokrojoną w małe piórka oraz usmażone i ostudzone mięso z kurczaka pokrojone w większą kostkę, dokładamy majonez i keczup, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia i składamy jak sakiewkę, spinając wykałaczkami. Jest to dobre danie na kolację, ale doskonale sprawdza się na przekąska na uroczystościach, poza smakiem dodatkowym plusem jest ładny wygląd.