Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewka korzenna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 1/2 litra
spirytus 1/2 litra
Goździki całe Prymat 8 sztuk
laska wanilii 1 sztuka
Cynamon cały Prymat 10 cm
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 sztuki
miód prawdziwy 1 szklanka
pomarańcze 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka korzenna

Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Z jednego obrać cieniutko skórkę obieraczką do ziemniaków. Z obranego i drugiego wycisnąć sok. Do dużego słoja wlać spirytus, wódkę sok z pomarańczy. Dodać przekrojoną w wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu, goździki, skórkę z pomarańczy i skruszoną gałkę muszkatołową. Raz na jakiś czas przemieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i do nalewki dodać miód i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka tygodni co jakiś czas mieszając. Po kilku tygodniach przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.04.2016 09:25
Z chęcią bym skosztowała takiej aromatycznej nalewki.
Wacław 21.04.2016 09:02
z chęcią skosztuję ;-)
kuchcik89 20.04.2016 21:27
muszę pokazać ten przepis mojemu mężowi, który uwielbia przygotowywać nalewki :)
Stenka 20.04.2016 19:52
Robiłam podobną, dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak