Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Napoleonek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 250 gram
kwaśna śmietana 1/2 szklanki

Masa

mleko 3,2% 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 125 gram

Posypka

cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonek

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozdrobnioną margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na 2 równe części i wałkujemy. Dwie identyczne blaszki o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowane placki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 35 minut.
Krok 1 - Napoleonek foto
2
Przygotowanie masy:
1 szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą szklankę mleka wlewamy do miseczki, dodajemy mąkę i żółtka - dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy zawartość miseczki. Masę odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy masło i dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Napoleonek foto
3
Na jeden placek wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto odstawiamy na godzinę, aby placki przeszły masą i zmiękły.
Krok 3 - Napoleonek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 10.03.2015 18:58
Super deser
Zdzisław 10.03.2015 18:41
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak