Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielna pieczeń :
Typowe danie kuchni angielskiej . Bardzo proste danie . Klasycznie podawana z pieczonymi ziemniakami , Puddingiem z Yorkshire , i mi . W wydaniu angielskim lekko twardawa ( wystarczy podlewać woda w trakcie pieczenia i już po problemie ).
Mięso uformować ( jeśli trzeba obwiązać by nabrało kształtu . Posolić , popieprzyć . Obsmażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano . Przełożyć do brytfanki podlać wodą i piec ok. 2 godzin przewracając i systematycznie podlewając wodą by była miękka . Wyjąć mięso . Pozostałości po pieczeniu na brytfance rozpuścić w odrobinie gorącej wody tak by powstał sos . W miarę potrzeby sos doprawić .Pieczeń pokroić w cienkie plastry. Polać sosem .
Przepraszam za jakość zdjęcia ale jest to jeden z pierwszych spisanych przepisów i pierwszych zdjęć - jakie były widać.