Przepis i sposób przygotowania na: Niemieckie Maultaschen z zielonym sosem frankfurckim
Stolnicę oprószamy mąką.
Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.
Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.
Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.
Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta.
Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze )
Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.
FARSZ :
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek.
Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący,
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę.
Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ).
Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.
Maultaschen 3xxx
SOS:
Umyte zioła drobno siekamy.
Mieszamy lub miksujemy z jogurtem , dodajemy ocet , olej i musztardę.
Doprawiamy do smaku są , pieprzem i odrobiną cukru.
Dodajemy ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko oraz posiekaną szalotkę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
CAŁOŚĆ:
Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.
Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.
Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).
Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.
Podajemy gorące z przygotowanym zielonym sosem.
Smacznego!