Przepis i sposób przygotowania na: Nowalijkowa tortilla z cytrynowo-ziołowymi kuleczkami twarogowymi
Kroki postępowania
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Wszystkie sałaty umyć, osuszyć. Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
Placki tortilli podgrzać wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3 kuleczki twarogowe.
Podawać.
Smacznego :)