Przepis i sposób przygotowania na: Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie
Kroki postępowania
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić i leciutko zrumienić. Przestudzić.
![Krok 1 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie1-2.jpg)
Do misy robota wlać wodę, zakwas i dodać mąkę. Odstawić na 4 godziny.
![Krok 2 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie2-2.jpg)
![Krok 3 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie3-2.jpg)
Na drugi dzień do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier i kminek.
![Krok 4 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie4-2.jpg)
Wlać kefir (ogrzany do temperatury pokojowej), oliwę i wodę.
![Krok 5 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie5-2.jpg)
![Krok 6 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie6-2.jpg)
Następnie przełożyć ciasto do formy (12x25), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 7 - Nowojorski chleb z cebulą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nowojorski-chleb-z-cebula-na-zakwasie7-2.jpg)