Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy
Kroki postępowania
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, sok z cytryny i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarze ok 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. (Ja wykładałam łyżka i troszkę mieszałam widelcem, żeby wyszły ” esy floresy” , a na wierzchu samo białe ciasto delikatnie widelcem zrobiłam wzorki ). Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
Na ciasto wykładamy część masy.